RSS

Новини навчальних закладів

03.04.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

ПОГОНИ ЛЕЙТЕНАНТА – ЦЕ ПІДСУМОК І ПОЧАТОК...

 

У Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля відбулися урочисті заходи з нагоди другого випуску бакалаврів для МНС України, підрозділи якого нині, як ніколи, потребують додаткової кількості фахівців..

...Понад три роки тому вони прийшли до навчального закладу зовсім юними. І ось в однострої – змужнілі, дорослі чоловіки з вольовими обличчями, що вже мають достатньо знань, вмінь та професійних навичок для бойової роботи. Завтра 231 курсант 4 курсу, серед яких вперше в такому статусі 11 представниць жіночої статі, отримають дипломи бакалавра. 149 юнаків вирушать у самостійне професійне життя, а 82 курсантів та курсанток продовжать навчання на 5 курсі в групах спеціалістів та магістрів. Сьогодні ж у присутності чисельних гостей, батьків та родичів випускників на плацу інституту випускникам оголошується наказ про присвоєння першого офіцерського звання – лейтенант внутрішньої служби. Увечері на них в нещодавно відкритому в інституті спортивно-оздоровчому комплексі чекає прощальний святковий концерт.

...Ведучий представляє кожен взвод і кожного з вихованців. Звучать мелодії студентсько-курсантських років, напуття, побажання та пісенні вітання у хореографічному супроводі у виконанні найкращих солістів, солісток та танцюристок інституту. Команда КВН інституту “Зворотна тяга”, останній раз виходить на сцену у своєму нинішньому складі. Ректор навчального закладу генерал-майор внутрішньої служби Микола Шкарабура вручає нагороди МНС та інституту (нагрудні знаки, Почесні грамоти та грамоти) кращим офіцерам та випускникам. Один з них – Олексій Сальников, відсутній на урочистостях. У ці дні він саме проходить стажування у Польщі.

Наступного дня на плацу інституту ще більш людно. Звучить команда: „Інститут! Струнко!”, і на кілька секунд все завмирає. Лише відлуння карбованого кроку. Генерал... Коротка доповідь проректора... У славний літопис навчального закладу вписується нова сторінка: на широку дорогу життя професіоналів-рятівників особовий склад інституту проводжає ще один потужний і кваліфікований загін вогнеборців-рятівників. Востаннє сьогоднішні випускники у цьому однострої рівняються на прапор України та виконують Гімн рідної держави. Востаннє в глибокій шані прихиляють коліно перед подвигом героїв Чорнобиля і завмирають у хвилині мовчання. Востаннє найкращі випускники несуть корзини квітів у місто, щоб покласти їх до застиглих у камені великих Тараса і Богдана, до монументу на Пагорбі Слави...

З рук наставників 150 слухачів заочного відділення інституту, 149 випускників-лейтенантів та 82 курсанти 4 курсу отримують, як візитку у день прийдешній, заповітний документ – дипломи бакалавра.

Звучать вітання і побажання від начальника департаменту кадрової політики МНС генерал-лейтенанта Івана Олексійовича Шевченка, від інших високих гостей, рідних, матерів та батьків випускників, а у відповідь – слово-вітання від випускників 2006 року з уст лейтенанта вн сл. Романа Лубенського.   Настає мить прощання з Прапором інституту. Від усіх випускників це право надається відміннику навчання лейтенантові вн. сл. Дмитру Літвінову.

Звучить батьківське напуття ректора, на яке особовий склад відповідає хвилюючим триразовим „Слава! ”

І ось останній марш по плацу навчального закладу, на якому кожен із випускників за роки навчання карбував до автоматизму не тільки стройовий крок, а й характер майбутнього рятівника. На обличчях новоспечених лейтенантів радісне сум’яття і якесь надзвичайно натхненне хвилювання. Востаннє, ось так разом, вони віддають честь високим гостям, “своєму” генералові і рідному інституту. “Ось і все!”, – і за давньою традицією летять у березневу, осяяну  сонцем, небесну синь жмені копійок – на щастя.

         Біля храму-каплиці інституту „Ікони Богородиці Неопалима Купина” ієрей Олександр Косенко благословляє випускників “в добру путь”. Завершується свято офіцерським зібранням...

Хвилюючими і по-справжньому святковими є миті тих незабутніх подій, які залишаються на все життя у серці і дивляться з пам’ятних фото усміхненими, натхненними обличчями тих, хто поєднаний на все життя невидимими узами особливого пожежного братерства…

 

Світлана Єренкова

 

Фото Сергія Федоренка

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.