https://www.high-endrolex.com/10 Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій - :: Версія для друку

 24.04.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

27.04.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ

Коли зловісна блискавиця
Сторуко в серце уп’ялась,
І опалила ваші лиця,
І в танці дикому зайшлась,
Коли вже хмари спопеліли
У знавіснілому вогні, -
Ви смерть приборкати зуміли
На тім, останнім рубежі…

    В Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України свято бережуть пам’ять про тих пожежників, які першими вступили у бій з вогнем під час аварії, що сталася у ніч на 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС. Випускники навчального закладу лейтенанти внутрішньої служби Володимир Правик та Віктор Кібенок були першими командирами, які повели бійців своїх пожежних караулів у бій зі смертоносним атомом і за це заплатили власним життям… Загалом же, серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС та її наслідків було 350 випускників колишнього Черкаського пожежно-технічного училища. Їх прізвища викарбувані на монументі «Героям Чорнобиля», що був встановлений біля плацу навчального закладу у 1986 році та реконструйований до 20 річниці аварії на ЧАЕС.
    Щороку день 26 квітня в Академії пожежної безпеки відзначають як день трауру та вшанування Героїв Чорнобиля. Отже, й овіяну сумом та скорботою 24 річницю з дня аварії на ЧАЕС в навчальному закладі відзначили Панахидою по загиблим, що пройшла вранці 26 квітня біля храму-каплиці АПБ Ікони Божої Матерії «Неопалима Купина», та участю особового складу у загальноміських заходах, що відбулися згодом у місті та на території самої академії.
    Спочатку учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, керівники області, міста та представники громадськості зібралися на мітинг у Соборному сквері Черкас біля монументу Жертвам Чорнобиля, а згодом, – в Академії пожежної безпеки. Тут відбулося загальне шикування особового складу навчального закладу та мітинг-реквієм, на початку якого керівництво академії, курсанти та гості вшанували світлу пам'ять випускників навчального закладу Героїв Радянського Союзу Віктора Кібенка та Володимира Правика, а також Героїв України Миколи Ващука, Василя Ігнатенка, Володимира Тишури, Миколи Титенка та усіх померлих вогнеборців-чорнобильців покладанням вінків та квітів до монументу «Героям Чорнобиля». Під час хвилини мовчання, коли курсанти академії та їх командири, знявши головні убори, прихилили коліна, у тиші квітневого дня пролунали траурні постріли на честь загиблих Героїв Чорнобиля та розмірений звук дзвону, встановленого над меморіалом.
Під час самого мітингу з трибуни, на яку піднялися представники ректорату академії, головного управління МНС України в Черкаській області, ветерани навчального закладу та високі гості, до присутніх звернулися т.в.о. ректора академії полковник служби цивільного захисту Микола Кришталь, голова Черкаської обласної державної адміністрації, Герой України Сергій Тулуб, митрополит Черкаський та Канівський Високопреосвященніший Владика Софроній, міський голова Сергій Одарич та ветеран навчального закладу, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, полковник служби цивільного захисту у відставці Сергій Щепак.
    Завершився мітинг-реквієм проходженням особового складу академії урочистим маршем…
Щоранку, а не тільки у святкові чи скорботні дні, проходячи маршем повз меморіал, майбутні пожежники-рятувальники віддають честь Героям Чорнобиля. Усі вони, а також їх командири, знають: серед курсантів та студентів цього навчального закладу немає «випадкових» людей. Таку важливу, таку небезпечну професію вибирають лише за покликом душі. Адже готовності ризикувати власним життям заради порятунку інших та за будь-яких обставин виконувати свій професійний обов’язок не можна навчити. Сміливість та готовність до самопожертви даються від народження, можливо, самим гідним представникам людства.

 

ЦСГР, ПЗ та ЗГ і ЗМІ АПБ
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua
https://www.high-endrolex.com/10