RSS

Новини навчальних закладів

09.04.2010
НУЦЗУ

Рівняння на ветеранів Великої Перемоги! На Хрещатик - кроком руш!

Понад 150 офіцерів та курсантів Національного університету цивільного захисту України візьмуть участь у святковому параді на головній площі держави з нагоди святкування 65-ої річниці Великої Перемоги. МНСники їдуть крокувати Хрещатиком!

Ще у березні розпочались репетиції до параду і тривають вже три тижні на плацу університету МНС. Днями учасники параду виїдуть до столиці. Попереду ще місяць тренувань в Києві і 9 травня відбудеться парад військ, що традиційно є символом урочистого віддання військового вітання, данини любові та поваги нашій Вітчизні, героям Великої Перемоги. Але на часі - щоденні репитиції по шість-десять годин. Підготовка серйозна, бо подія відповідальна. Майбутні офіцери-рятувальники щоденно демонструють своїм командирам результати тритижневих репетицій. Парад – почесна і відповідальна справа. Зхибити одному – зламати вишкіл всієї парадної коробки. Зараз всі дотримуються суворівської дисципліні – не інакше.


Цьогоріч Національний університет цивільного захисту МНС представлятиме на параді 9 травня Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від Чорнобильської катастрофи. Учасники параду, офіцери та курсанти 3-го і 4-го курсів факультетів пожежної безпеки та оперативно-рятувальних сил, чітко усвідомлюють, що це – найвідповідальніша справа й треба виконати її з честю: не кожному випала така нагода – пройти чеканячи крок центральною вулицею нашої столиці перед ветеранами, Президентом та Урядом.


Слід зазначити, що майже всі цьогорічні учасники парадного маршу з нагоди Великої Перемоги брали участь у державних заходах до Дня Незалежності у серпні 2009 року. Столичне життя в режимі виснажливих репетицій вони ще не забули і добре пам’ятають, що тоді парадному розрахункові Університету було створено всі належні побутові умови для тренувань та комфортного перебування. Щоденні нелегкі, а часом, доволі кропіткі випробування, що проходили на території військової частини та двічі на тиждень на злітно-посадовій смузі Київського заводу «Авіант», тривали 6 годин. На території авіаційного заводу проходили спільні тренування з усіма парадними розрахунками, задіяними в урочистостях. Підйом був о 3.30 ранку, а о 7 годині вже «набували» стройового досвіду та «розбивали» підбори безпосередньо майбутні учасники заходу. Особливо виснажливими та відповідальними виявились нічні тренування на Хрещатику. Ретельна підготовка дала свої позитивні результати. Відбір учасників параду - як справжній кастинг. Зріст від ста сімдесяти п’яти до ста вісімдесяти п’яти сантиметрів та бездоганне здоров`я. Бо такі фізичні навантаження витримує не кожен курсант. Проте виснажливі тренування компенсують та заохочують. Учасники заходів до Дня Перемоги чули напутнє слово від ректора навчального закладу Володимира Петровича Садкового.
«Тяжело одно - это тренировки. 6 часов до обеда, 4 часа после обеда. А на самом параде 20 минут и парад закончился. А два месяца кропотливого труда - это только мы можем знать, как это сложно. Но участие в параде – почетное дело, для настоящих защитников Отечества». Кроком руш - наказ генерал-лейтенанта служби цивільного захисту, який в 2003-му очолював парадну коробку у марші Хрещатиком. Готувати курсантів та офіцерів - задача не з легких. Харківські МНСники повинні показати і покажуть високий стройовий вишкіл. Самі ж курсанти впевнені - така нагода випадає не кожному у житті, тому тренуються на совість.

Лариса Кошеварова
Національний Університет цивільного захисту України
Фото із архіву прес-служби навчального закладу

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.