https://www.high-endrolex.com/10 ПОЖЕЖНИКИ-РЯТІВНИКИ СТОЛИЦІ СТАЛИ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

04.03.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

ПОЖЕЖНИКИ-РЯТІВНИКИ СТОЛИЦІ СТАЛИ

 

На базі спортивно-оздоровчого комплексу Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля пройшов зимовий чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту в закритих приміщеннях, участь в якому взяли  30 збірних команд з усіх регіонів України (Автономної республіки Крим, областей України, мм. Києва та Севастополя, Академії цивільного захисту МНС України та Черкаського і Львівського інститутів пожежної безпеки МНС України) та дві збірних з Білорусі – Мінської області та Мінського командно-інженерного інституту МНС Білорусь. Всього 211 спортсменів, з яких 2 заслужених майстра спорту, 10 майстрів спорту міжнародного класу, 67 майстрів спорту та 83 кандидата у майстри спорту.

Відкриття чемпіонату відбулося 1 березня у присутності команд, чисельних гостей та особового складу Черкаського інституту пожежної безпеки. Юні курсантки інституту (вчорашні студентки, які нещодавно, вперше в історії МНС прийняли Присягу і були переведені в статус курсанток), вручили хліб-сіль головному судді чемпіонату, майстру спорту міжнародного класу, полковникові вн. сл. Олександрові Тарасову.

Перший день березня вразив черкащан густим снігопадом, проте в манежі було затишно і тепло від дружніх посмішок, жартів, дружніх рукостискань, обійм і поцілунків, якими обмінювалися чоловіки різних поколінь. Адже для спортсменів-прикладників подібні чемпіонати вже давно – не просто спортивне суперництво, можливість перевірити свої спортивні здібності, а ще й привід для зустрічей з однодумцями, побратимами пожежно-прикладного спорту, представниками дорогого серцю пожежного братства. Зі встановленої посеред манежу сцени цього дня звучали привітання від імені ветеранів, серед яких були і ветерани інституту, і ветерани спорту:  майстер спорту СРСР з ППС Михайло Задорожний, колишній головний пожежний України, який очолював вогнеборців держави протягом двох десятиліть, кавалер ордена Леніна Пилип Десятников, колишній заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуацій В’ячеслав Чучковський, колишній начальник пожежників столиці Микола Хорошок та інші.

Ведучий представив кожну команду, розповів про її досягнення. Атож кожен зі спортсменів отримав чимало оплесків на свою адресу та вітання від членів художньої самодіяльності інституту.

В наступні два дні спортсмени змагалися у підйомі по штурмовій драбині у вікно 4-го поверху навчальної башти та у подоланні 100-метрової смуги з перешкодами.

За результатами змагань переможцями у вправі зі штурмовою драбиною стали:

І місце – Віталій Борсук (ЛІПБ) –  13.82 с;

ІІ місце – Юрій Сафатюк (Волинська область) – 14,26 с;

ІІІ місце –  Сергій Булах (м. Київ) –  24.31 с.

У подоланні 100-метрової смуги з перешкодами кращими стали:

І місце – Анатолій Хаюк (Київська область) –  15.91 с;

ІІ місце – Андрій Присяженко (ЛІПБ) – 16,25 с;

ІІІ місце –  Володимир Дудка (ЧІПБ) –  16.55 с.

За кращою сумою часу,  показаного кожним спортсменом в одній з двох спроб кожного виду (підіймання по штурмовій драбині та  подоланні 100-метрової смуги з перешкодами) були визначені переможці у двоборстві:

І місце – Юрій Сафатюк (Волинська область);

ІІ місце – Ігор Дагіль (м. Київ);

ІІІ місце –  Павло Куцевіл (Київська область).

У загальнокомандному заліку чемпіонами України стала збірна команда м. Києва. ІІ місце виборола збірна Київської області, ІІІ місце – збірна Львівського інституту пожежної безпеки.

Під час нагородження переможців та призерів змагань, ректор Черкаського інституту пожежної безпеки генерал-майор вн.сл. Микола Шкарабура підкреслив, що у складі команди-переможниці всі шестеро спортсменів – випускники Черкаського інституту пожежної безпеки.

Згідно з рішенням керівництва спортивного клубу “Рятівник” Черкаського інституту пожежної безпеки були встановлені спеціальні додаткові номінації змагань, переможці в яких отримали спеціальні призи. Першим призом генерал-майор вн.сл. Микола Шкарабура нагородив “самого активного і досвідченого спортсмена чемпіонату”, вихованця ЧІПБ – майстра спорту міжнародного класу, капітана збірної-переможниці змагань та капітана збірної України з ППС Ігоря Дагіля.

У номінації “самий юний і активний учасник” був нагороджений Андрій Ватолін, член збірної ЧІПБ, курсант І курсу, а в номінації “самий сильний та стабільний спортсмен” – член тієї ж збірної, курсант 4 курсу, магістр Володимир Дудка. Спеціальний приз отримала збірна команда Хмельницької області, всі шість спортсменів якої – представники однієї й тієї ж пожежної частини з м. Нетишина.

Прекрасні результати (одні з кращих) показала під час чемпіонату збірна Мінської області (Білорусь), яка виступала поза конкурсом. Під час нагородження переможців особливий приз вручили лідеру команди майстру спорту міжнародного класу Олександрові Макарчуку.

Не залишився без подарунка і коментатор змагань – багаторазовий чемпіон та рекордсмен України і колишнього Радянського Союзу, майстер спорту Володимир Желізко. Протягом 10 років він сам захищав кольори збірної вогнеборців України та Радянського Союзу, має звання судді всесоюзної категорії і є унікальним коментатором усіх змагань з пожежно-прикладного спорту, якого спортсмени називають живим талісманом змагань, нині – обіймає посаду декана факультету цивільного захисту Львівського інституту пожежної безпеки МНС України. До речі, самий дорогий подарунок своїм вихованцям-спортсменам зробив ректор Львівського інституту пожежної безпеки: за бронзову перемогу у командному заліку кожен з членів збірної команди ЛІПБ отримав заохочення в сумі 2 тисяч гривень, і додатково – за високі результати в особистому заліку 15 тисяч гривень отримав за найкращий результат у вправі з штурмовою драбиною  Віталій Борсук і 10 тисяч гривень – Андрій Присяженко за ІІ місце у подоланні 100-метрової смуги з перешкодами.

Зважаючи на те, що чемпіонат став першим стартом спортсменів-прикладників держави після майже семимісячної перерви, головний суддя змагань і всі гості високо оцінили рівень підготовки спортсменів усіх команд.

Змагання, загальне керівництво організацією та проведенням яких, як завжди, здійснювали МНС України, ЦР ФСТ “Динамо” України та Федерація пожежно-прикладного спорту України (Федерація), проводилися з метою вшанування пам'яті пожежних-героїв, які загинули під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, пропаганди підвищення рівня здоров'я, фізичного та духовного розвитку населення, популяризації та розвитку пожежно-прикладного спорту в державі, підвищення рівня майстерності спортсменів та відбору сильніших спортсменів до складу збірної команди України з пожежно-прикладного спорту для участі у Чемпіонаті світу та інших міжнародних змаганнях. Пройшли змагання, як відзначили організатори, гості і учасники, – на найвищому рівні. Звичайно ж цьому сприяли і прекрасні умови, і загальна натхненно-святкова атмосфера, яку вдалося створити господарям нещодавно відкритого сучасного спортивно-оздоровчого комплексу.

Наступний старт очікується 23-27 травня у м. Києві.

Світлана Козак

Фото Сергія
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10