Література

21.02.2018
ЛДУ БЖД

До Університету завітав поет-шістдесятник, представник самовидавничого руху в Україні

15 лютого 2018 року у Львівський державний університет безпеки життєдіяльності на запрошення адміністрації навчально-наукового інституту психології та соціального захисту завітав поет-шістдесятник, представник самовидавничого руху в Україні, політв'язень, почесний громадянин Львова, почесний доктор Львівського національного університету ім. Івана Франка Ігор Калинець. Зустріч відбулася за сприянням  Ігнатенко Ольги Михайлівни – педагога, історика, дослідника життєвого шляху «політв'язнів-дисидентів»,  здобувача  Інституту українознавства імені І. Крип'якевича.
Знайомство з університетом для пана Ігоря розпочалося з екскурсії територією, відвідуванням музею та ознайомленням з матеріальною базою університету.
Курсанти, студенти, працівники та гості університету мали чудову нагоду зустрітися з відомим поетом-дисидентом, , почути його поезію, про складний життєвий, тернистий шлях а також ознайомитись із його творчою працею. До уваги курсантів і студентів,  Ігор Калинець представив свої збірки, адже він автор двотомника поезій «Пробуджена муза», «Невольнича муза», також повісті» молімося зорям дальнім», а також книг «Колесо фортуни» «Знане і незнане про Антоновича». Ігор Калинець є Лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка (1992). Лауреат літературних премій ім. Івана Франка (Чикаго, США, 1979) та ім. Василя Стуса (1991), Міжнародних премій родини Антоновичів (1997) та «Кальвір–я–Квір» (Франція, 2003), Міжнародної літературної премії ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» (2017).
Для всіх присутніх . Ігор Миронович розповів в історичному зрізі про зародження поетів – співців слова, про творчу потребу душі, про боротьбу з вільнодумством, плавно ведучи розмову від славнозвісного співця Митуса до сучасних виявів протесту владі. Ігнатенко Ірина Михайлівна доповнила виступ Ігоря Калинця реконструкцією фрагментів арештів шістдесятників 1972 р. на основі проаналізованих розсекречених архівних матеріалів СБУ ЛО.
Всі присутні мали змогу ознайомитися із виданнями, що побачили світ завдяки самвидаву. Для  курсантів та студентів це була справжня знахідка, вони із захопленням гортали сторінки саморобних книг, з яких віяло історією.
На згадку про надзвичайну теплу зустріч Ігорю Мироновичу презентована ювілейна книга про Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, про його історію та колектив та вручили букеты в коробках Та Ігор Миронович Калинець залишив в дарунок  для бібліотеки університету 8 томів творів Ірини Калинець та вищезгаданих збірок Ігоря Калинця та фільм «Ігор Калинець - невольнича муза».

Зрозуміло, що творчий шлях і життєві перипетії поета не можливо вкласти в одну зустріч, тому наші курсанти та студенти з нетерпінням сподіваються на нові зустрічі з Ігорем Калинцем.

Повернутися до списку новин